Ať už jste vegetariáni nebo přemýšlíte o doplnění vašeho středně propečeného steaku, přichází čas položit na gril plátky zeleniny...
Ať už jste vegetariáni nebo přemýšlíte o doplnění vašeho středně propečeného steaku, přichází čas položit na gril plátky zeleniny. Zelenina nepotřebuje být nad ohněm dlouho, stačí jí jen chvilka pro nádech kouřem z dřevěného uhlí. Navíc se nemusíte bát, že by byla uvnitř nedodělaná, protože křupavý prostředek vůbec nevadí. Že je připravena jít na talíř poznáte pouhým pohledem. A aby Vaše grilovaná zelenina byla lepší než sousedova, máme pro Vás pár rad.
Potřete ji olejem
Zelenina se v horku rychle vysušuje. Tomu zabráníte, pokud ji před grilováním potřete olivovým olejem. Kousky pak budou pěkně šťavnaté. S množstvím oleje to nepřehánějte. Pokud ho bude moc, utlumí chuť zeleniny a bude kapat do ohně. Stačí minimální množství. Další plus oleje je ten, že na zelenině bude lépe držet koření.
Najděte správný čas
Některá zeleninka potřebuje jen minutu nebo dvě. Jiné kousky, které nemáme rádi uvnitř syrové - jako třeba brambory - je potřeba nechat na grilu déle. Možnosti jsou dvě. Nechte kousek zprudka opéct a pak ho přesuňte z hlavního žáru na okraj, kde bude mít možnost se pomalu dodělat. Nebo zeleninu předem povařte a na grilu jí jen nechte dostat tu správnou chuť a barvu.
Špízujte
Malé kousky zeleniny, jako jsou například cherry rajčátka jsou z grilu výtečná. Pokud jste je nesehnali na větvičce keříku, je s nimi na grilu dost práce. Aby se Vám nerozkutáleli a neutíkali po zahradě, napíchejte je na špejli nebo kovový špíz. Na špízu zeleninu kombinujte třeba s cibulí. Jednotlivé kousky si předají to dobré. Můžete si také vyrobit vaničku z alobalu, který přeložíte nadvakrát a kraje ohnete nahoru. Pak budou rajčátka pěkně pohromadě a nebudou se nikam kutálet.
Ideální velikost kousků
Na velikosti záleží. Pokud chcete, aby zelenina byla rychle hotová a maso Vám mezitím nevychladlo, nakrájejte zeleninu na plátky. Tlusté by měly být asi 0,5 až 1 cm. Třeba cibule může být užší, cukety o trochu tlustější. Kousek tak bude mít větší plochu pro grilování, bude rychle opečen a uvnitř zůstane křupavý.
Zabalte je
Nechce se Vám stát u grilu a hlídat každý kousek? Pokud se chcete věnovat hostům nebo své přítelkyni, zabalte zeleninu do balíčků. Utrhněte si kus alobalu, potřete ho jemně olejem, navrstvěte zeleninu a zabalte ji do alobalu. Pak jen balíčky položte na gril a nechte je čekat 10 až 15 minut.
Zajímáte se o zdravou výživu a máte na jazyku nezodpovězené otázky? Zavítejte do sekce výživa a hubnutí nebo nás rovnou kontaktujte.